2013. június 18., kedd

Nokturnális* házőrző

Ismét egy goldenmitosz megcáfolására készülök. 
Ezúttal a házőrzéssel kapcsolatban próbálom kicsit árnyalni a képet.
Anno, A.e. (ld.:Artur előtt) mindenhol azt olvastuk, hogy a golden NEM házőrző. A tapasztaltabb, kutyás ismerőseink is ezt mondták. Volt, aki a retrievervásárlási szándékot hallva óriás plüsskutyát/plüssoroszlánt/plüssrozsomákot javasolt, mert az legalább nem kér enni, ééés házőrzés szempontjából kb ugyanannyit ér.
Megköszöntük az aggódó javaslatokat, és jeleztük, hogy nem házőrzésre vesszük a jószágot, hanem mert csak. 
Gyorsan tisztába kerültünk vele, hogy az állatkát majd emberszeretete arra sarkallja, hogy beengedje, megvendégelje és tisztára nyalja az erre tévedő, betörésben jártas kisiparosokat, és még segitsen is levinni a szajrét a furgonhoz.
Na most Artur, ezzel szemben, 
a; vagy nem golden,
b; vagy nem szereti az embereket,
c; vagy van benne házőrző véna.
Hát goldennek biztosan golden. Nála goldenebbet nem láttam még a környéken. Ráadásul ő az a fajta reklámkutya, akinek a fotójával eladják az összes kutyás biszbaszt, és a legtöbb ebétken is  ez a fajta retrieverpofi szerepel. Sőt, itt Spanyolhonban még a retyópapiron is ennek a tipusnak a buksija figyel... Neeem, én sem értem az árukapcsolást...
Na de vissza a fősodorba.
Az embereket imádja. Különösen a gyerekeket, és az időseket. Meg mindenki mást is.
De valami el lett cseszve benne születéskor, vagy csak egyszerűen, nem olvasta a rá vonatkozó tudnivalókat, mert elkezdte őrizni a házat (!!!)
Már kb. egy hónapja vannak próbálkozásai, amikor is a vendégszoba teraszáról -az ajtó takarásából-, megugatja a kertben járó-kelő egyedeket, illetve esténként a velünk szemben levő hotelbe hazatámolygó atomrészeg fritzeket is.
De ezek csak amolyan jelzésértékű megnyilvánulások voltak.
Azonban a közelmúltban vendégségbe érkezett egy kedves barátunk, aki nem mellesleg Artur kiválasztásánál segédkezett, igy félig-meddig keresztanyai szereppel is fel van ruházva.
(Ja igen, a Vőlegény ezt előző este igy vezette fel a teraszgarnitúrát éppen halálra nyaló ebnek: "Artur, holnap kapsz egy új játékot!" Aki persze, a bűvös játék szót meghallva már rohant is Judzsinért, és azonmód nyálasan kezdte beletolni azt a Kedves arcába, pusztán játszási célzattal...)
No de az új játék megérkezett, Artur borzasztó nagy örömére, és a boldogság ki is tartott egy kis ideig. Aztán, este lévén, kezdte nem érteni, hogy a vendég miért is nem távozik?? A tiltás ellenére beosont a vendégszobába is, és felvont szemöldökkel kerülgette a ruháit pakolászó betolakodót.
Bár parancsra eljött a helyére, érezhető volt rajta a feszkó. Izmait befeszitve ült a szinescsikoson a  vendégszoba irányába feszülten figyelve, halkan morogva. Amikor pedig látogatónk megmozdult, vagy csak mélyebb levegőt vett, élénk ugatásban tört ki. A kései órára, és arra tekintettel, hogy a Vőlegénynek korán volt jelenése a munkahelyén, először próbáltunk a makacs eb lelkére beszélni, majd jött a terror
Persze csinján, hiszen nem akarjuk ezt a KÜLÖNLEGES képességét (fura nem, a kutya őrzi a házat??) visszafejleszteni, de a szomszédság haragját sem óhajtottuk kivivni hajnali kettő magasságában. A különböző -nyomtatásba nem való-, fenyegetések végül célt értek, és csak a halk, mormogva anyázás maradt a hirtelen vérebszerepbe bújt négylábú részéről, de attól már tudtunk aludni. Artur reggeli karikás szemei teljes nokturnalitásról árulkodtak, és első útja a másik szoba ajtajához vezetett, ahol is a vendégnek kilépéskor át kellett esni a -reptereken alkalmazottaknál kicsit alaposabb- ellenőrzési eljáráson.
Természetesen, azóta óriási barátok lettek, és a  reggeli biztonsági áttekintés is üdvözlős-szeretgetősre váltott, ugyanakkor mi egy jó visszajelzést kaptunk arról, hogy az eb tud éber lenni, és vigyáz ránk :)


*Nokturnális: ezt az új szót ma tanultam a Wikipédiáról, amikor kerestem egy frappáns megfelelőt az éjjel aktivra. Nokturnalitás élőlényeknél azt jelenti, hogy éjjel aktívak, és nappal pihennek, alszanak. Jelzője: ’nokturnális.’ Kedvenc bolhazsákunk esetében a nokturnalitás egyelőre csak a házőrzésre vonatkozik. Na de  a lényeg: a szó nagyon megtetszett nekem, aztán ha egyszer arra vetemednék, hogy jelentkezzek valami 'ki tud több idegen szót és jelentésüket?' nyomi televiziós játékba, akkor mindig jól jönnek az ilyen ismeretek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése