2013. február 27., szerda

A fogtündér álma

Legbolyhosabb családtagunk holnapután lesz négy hónapos, és ehhez mérten kezd kamaszodni. A viselkedésében is fel lehet fedezni új elemeket, bár néha eddig is voltak olyan megmozdulásai, mint egy különösen hormonbántalmazott, pluszban premenstruációs szindrómában szenvedő hisztérikának...
Most a mindenre felugrálunk, mindent szétharapdálunk és mindenre visszapofázunk korszakot éljük, és ez szó szerint értendő. Bármely szövegkörnyezetben hallja a NEM szót, azonnal replikáznia szükséges, és ellenérzését kell kifejeznie, ami vagy ugatásban, vagy hosszú morgásban nyilvánul meg. És ez olyan esetben is megtörténik, ha a Kedvessel van némi egyet nem értésünk, egymás között. Ha elhangzik valamelyikünk szájából a bűvös kifejezés, Artur abba is beleugat...szó szerint.

Az eszelős felugrálás is viszonylag új vonás, ezt főként a Vőlegényen, rajtam, illetve a tiltott kanapén gyakorolja. Valamelyik este a konyhából beszáguldva, a lendület segitségével helyből felszállva landolt mellettem a szófán, amin nemcsak én, hanem ő is meglepődött. Kettőnk közül ő ocsúdott fel korábban, kényelmesen elhelyezkedett, buksiját ráfektette az ölemben tartott laptopra, és olyan ártatlanul pislogott rám, mint egy kisbárány. Mivel tökéletesen tisztában volt eme megmozdulása álmodbansejussoneszedbe voltával, a bemutatott  mimóza stilus ennek volt köszönhető. 
Azt kell mondjam, az eb nagyon okos. Ebben maximálisan igaza volt a goldenek sajtósának, igy valamelyest megbocsátható, hogy a fajta egyéb sztárallürjei elhallgatásra kerültek. Tényleg penge kis jószág, ugyanakkor folyamatosan feszegeti a határait, és mindent megkérdőjelez. Irtó csavaros észjárása van, és sajnos remek emberismerő. Erősen hajt a forráspontra, de egy hajszállal előtte blokkol. 
Tipikus iskolapéldája ennek, amit a dolgozni próbáló Vőlegénnyel művel esténként. Addig bosszantja a ráugrálásaival, és harapdálásával, mig szegénynek a folyamatos fegyelmezéstől már kidagad az összes ér a homlokán -azok is, amiket nem is ott hord-.  Ekkor még egyszer ráugrik, lehetőleg úgy, hogy jó nagyot csapjon a féltett notebookra is, majd mielőtt bármi történne, lefekszik, és jókutyamódra váltva elkezdi nyalogatni a Kedves papucsának a talpát, aki ezt agyvérzésközeli állapotban szemléli. A négylábú tökéletesen ráérez, hogy a következő felugrásának eredményeként a Vőlegény úgy vágta volna ki a teraszajtón, mint macskát sz*rni, és ennek elébe is ment. 
Most őszintén... Hogy hasit négybe az ember egy tündéri, aranyszinű, fehértappancsos szőrgombócot, aki éppen a lábai előtt fetreng, alulról felpislogva rá, csillogó szemekkel??? Hát sehogy, és ezt a kutya ki is használja.
Harapdálni eddig is jól tudott, de, mint kiderült, tudja még fokozni , és újabb technikákkal szinesiteni a repertoárt. Jelenleg az alábbi a kinálat: 
- Brutál: A Vőlegény megörökölt tornacipőjének van fenntartva. Általában kiegészitésre kerül egy agyrázkódást elősegitő cibálással, és falhoz/bútorhoz/padlóhoz való csapkodással. Elnézve csóri lábbeli állapotát, a harapás a 8 napon túl gyógyulóba esik.
- Büntető: A mienk. Akkor kapjuk, ha valamiért rendszabályozásra szorulunk, és fájdalmat érdemlünk. Gyors, hatásos, nyomot hagyó, jódot igénylő. Részünkről is megtorlás követi.
- Zakkant: Nagyon gyors, apró harapdálás, amit azért az ember megérez. Ez általában a sokadik NEM-et követően kerül bevetésre, amikor részéről kifogyott a fegyvertár, tudja hogy nem nyerhet, és ettől baromira pipa. Valamelyest feszültséglevezető neki. Számunkra feszültségemelő hatással bir.
- Csikóstyle: Aki valamelyest ismeri a lovakat, az tudja, hogy a csikók hogyan tudnak csipkedni az első fogaikkal. Na ezt az eb valahogy elleste, vagy egy magányos éjszakáján begyakorolta a youtube-ról. Azt kell mondjam, hogy jól nyomja a stilust (van összehasonlitási alapom). Általában figyelemfelkeltési célzattal használja, sikerrel.
- Gamer: Játék hevében, illetve győzelem-elősegitésre fociban. Erőssége változó, attól függ, mennyire lett ködös az agya. Tiltásra általában eszmél, és bocsánatot is kér, az okozott sérülést végignyalva. 
- Üdvözlő: Ez a reggeli hiányoztatokgazdikjóreggelt köszönés része. Mindketten megkapjuk, addig nem nyugszik. Fokozatosan erősödő, gyors, mintegy ellenőrző harapássorozat, kisujjtól-könyékig. 
- Relax: Ez a legviselhetőbb, mert akkor kerül bevetésre ha megijed, vagy nyűgös. Ezt csak én érdemlem ki,  és ha erre van szüksége, azt nyüsszögéssel jelzi. Ilyenkor bevezetésképpen hozzám simul, majd elpanaszolja a világfájdalmat, aztán ahogy megkaparintja a kezemet, óvatosan elkezdi rágni. Itt mindig vigyáz arra hogy ne okozzon fájdalmat, és általában pár percre van szüksége az alfa szintig.
Igazság szerint fingom sincs, hány foga van egy kiskutyának úgy általában. Artur esetében néha azt érzem hogy kábé ezer, de az is 4 sorban. A kamaszodással együtt jár az is, hogy mostanság gyakori vendég nálunk a Fogtündér. Na jó, a fent leirtakból el lehet képzelni, hogy ez azért nem nagy kunszt. Ismerve az eb vehemenciáját, könnyű dolga van a Tündérnek, mert ahogy beköszöntött a fogváltási korszak, Artur úgy potyogtatja a tejfogacskákat, mint egy kevésbé sikeres bokszoló. Párat én is megtaláltam takaritás közben: széklábba ragadva, sarokvédőbe beletörve, keményebb kekszben felejtve..stb. 

Tegnap sikerült megnéznem a kutyapofit is, fogsor szempontból. Elbűvölő sormintákat hozott össze a hiányokból, de már kezdenek látszani az új szájjátékosok. Amit valahol kicsit sajnálok, mert  most a harapásainál kihasználhatók a hiányok: ha ügyesen helyezem el a fogva tartott kezemet, akkor csak az inyével tud büntetni, ami azért lényegesen kellemesebb. Valószinűleg ezt ő is érzi, és bosszantja is rendesen, ezért az elmúlt napokban gyakrabban vagyunk elővéve egy kis harapdálásra. 
Látszik az is, hogy a keményebb étkek elfogyasztása is nehézkesebb, és sokkal több nyállal jár, ami  miatt újra állandó partnerem lett a felmosórongy. De nem baj,  ez egy ilyen korszak, kamaszodik a kölyök. 
Egyre kevésbé puppysak a vonásai, viszont kezd hasonlitani egy golden retrieverre. Kivülről. Remélem, hamarosan a fajtára beigért kiemelkedően jó tulajdonságokat is magáévá teszi, bár ismerve ebünket, azért vannak kétségeim...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése